Úvod > DPH > Odpočítanie dane > Stanoviská Finančného riaditeľstva SR > Uplatnenie DPH pri premene obchodnej spoločnosti

Uplatnenie DPH pri premene obchodnej spoločnosti

Otázka:
Spoločnosť A (platiteľ dane) odštiepi časť imania na existujúcu spoločnosť B (platiteľ dane) tzn. dôjde k premene obchodnej spoločnosti formou odštiepenia zlúčením podľa zákona č. 309/2023 o premenách obchodných spoločností a družstiev a o zmene a doplnení niektorých zákonov („ďalej len „zákon o premenách“). V zmluve o premene formou odštiepenia zlúčením sa určil deň 1.6.2024, ktorý je podľa § 8 písm. d) zákona o premenách určený ako deň, od ktorého sa úkony z hľadiska účtovníctva považujú za úkony nástupníckej spoločnosti (rozhodný deň). Predpokladaný deň zápisu v Obchodnom registri ako deň účinnosti premeny bude deň 20.06.2024. Časťou odštiepeného imania je technologický postup, vrátane strojov, týkajúci sa opracovania povrchovej úpravy materiálov do motorových vozidiel (najmä karosérií). Spoločnosť A objedná opravu stroja ako aj súčiastky do stroja, ktorý bude predmetom prechodu časti imania na nástupnícku spoločnosť B v rámci odštiepenia zlúčením. Dodanie súčiastky a oprava bude uskutočnené po rozhodnom dni (po 1.6.2024), ale pred dňom účinnosti premeny (pred 20.6.2024). Otázkou je uplatnenie odpočítania dane pri nákupe služby (opravy) a tovaru (súčiastky), ako aj dodanie služby konečným zákazníkom (úprava karosérie motorového vozidla) strojom, ktorý je súčasťou odštiepenia, ak tieto plnenia budú uskutočnené po rozhodnom dni, ale tiež pred dňom účinnosti premeny. 

Odpoveď:
Podľa § 10 zákona o DPH za dodanie tovaru alebo služby sa nepovažuje prechod hmotného alebo nehmotného majetku na nástupnícku spoločnosť v rámci jeho odštiepenia, ak nástupnícka spoločnosť je platiteľom, nástupnícka spoločnosť sa na účely zákona o DPH považuje za právneho nástupcu tohto platiteľa, a to v rozsahu majetku, ktorý na ňu prechádza. Podľa § 4 ods. 1 zákona o premenách účinnosť premeny právnej formy nastáva zápisom premeny do obchodného registra, v tomto prípade dňom 20.6.2024. Týmto dňom dochádza k prechodu hmotného majetku v rámci odštiepenia zo spoločnosti A na spoločnosť B a podľa pravidiel zákona o DPH aj k zmene vlastníckeho práva k tomuto hmotnému majetku. Do dňa účinnosti t.j. do 20.6.2024 bude spoločnosť A oprávnená uplatniť si odpočítanie dane z dodania tovaru a služieb, ktoré súvisia s predmetným hmotným majetkom (opravy stroja, súčiastky do stroja), ako aj bude mať povinnosť uplatňovať daň pri dodaní tovarov a služieb, ktoré súvisia s využívaním predmetného hmotného majetku (úpravy karosérie motorového vozidla). 

 

Dátum vydania stanoviska: 20.06.2024