Zdaňovanie kryptomien

Otázka č.1

Zámerom daňového subjektu (s.r.o.) je začať podnikať v oblasti prenájmu výpočtovej techniky na účely ťaženia bitcoinov (virtuálnej meny). Za takéto služby je subjektu zaplatené v bitcoinoch, pričom virtuálne peňaženky, na ktoré sa "platí" za tieto úkony, nemajú vlastné výpisy a sú viazané len na mailovú adresu. Radí sa vyťažený bitcoin do vlastných služieb?

Otázka č. 2

Daňový subjekt (slovenská spoločnosť) sa pripravuje na obchodovanie na medzinárodnej kryptoburze - obchod s virtuálnymi menami ako bitcoin, ethereum, litecoin a pod. Obchod je založený na pohyblivých kurzoch virtuálnych mien a zisky plynú z nákupu a predaja jednotlivých virtuálnych mien s využitím ich kurzových rozdielov. Nákupy a predaje virtuálnych mien prebiehajú len vo virtuálnych menách. Zisk môže obchodník ponechať na burze, "odložiť" vo virtuálnej mene alebo vybrať v národnej mene (USD, EUR a pod.)

Pod ktoré ustanovenie zákona o dani z príjmov zaradiť príjem z kryptoburzy? Akým spôsobom sa pri výpočte daňového základu ovplytňujú náklady súvisiace s nadobudnutým príjmom?

Odpoveď

Podľa Metodického usmernenia  MF SR č.MF/10386/2018-721 k postupu zdaňovania virtuálnych mien (ďalej len „Usmernenie MF SR“), ktoré je zverejnené vo Finančnom spravodajcovi (príspevok č. 10/2018) , je príjem (výnos)  plynúci z predaja virtuálnej meny predmetom dane, ktorý nie je od dane oslobodený a preto je považovaný za zdaniteľný príjem podľa ZDP. Za predaj virtuálnej meny sa na účely zdanenia podľa tohto usmernenia  považuje akákoľvek výmena, napr. výmena virtuálnej meny za majetok alebo výmena virtuálnej   meny za poskytnutie služby alebo jej odplatný prevod, a to aj výmena za inú virtuálnu menu.
Z predmetného ustanovenia vyplýva, že u daňovníka , ktorý zisťuje základ dane podľa §17 ods.1 ZDP, je príjem dosiahnutý z predaja virtuálnej meny zdaniteľným príjmom podľa §2 písm. h) ZDP, na ktorý možno nahliadať primerane ako na príjem plynúci z finančného majetku. Uvedený daňovník  pri zisťovaní základu dane alebo daňovej straty vychádza z výsledku hospodárenia zisteného z účtovníctva alebo z rozdielu príjmov a výdavkov. Takto zistený výsledok hospodárenia alebo rozdiel príjmov a výdavkov sa transformuje na základ dane prostredníctvom § 17 až 29 ZDP. Na základe uvedeného k dosiahnutému príjmu z predaja virtuálnej meny je možné uplatniť daňové výdavky podľa a§19 ZDP do výšky príjmov z predaja primerane podľa §19 ods.2 písm. f) ZDP. V ostatných prípadoch zahrňovania nákladov a výnosov do základu dane sa postupuje v súlade so zákonom č.431/2002 Z. z., o účtovníctve v znení neskorších predpisov  (ďalej len „ZoÚ“).

K otázke č.1:
Vychádzame z predpokladu, že daňovník prenajímateľ účtuje v sústave podvojného účtovníctva.
Výnosy z nájomného sú zdaniteľným príjmom podľa §2 písm. h) ZDP v ZO, v ktorom bolo o nich účtované s vplyvom na výsledok hospodárenia . K predmetným výnosom si daňovník v zmysle zásady časovej a vecnej súvislosti uplatní daňové výdavky podľa §2 písm. i) a §19 ZDP, napríklad náklady na prevádzku výpočtovej techniky, ktorú prenajíma.
Zo zadania vyplýva, že za prenájom výpočtovej techniky je zaplatené virtuálnou menou. Z pohľadu prenajímateľa teda dochádza k zániku pohľadávky. V dôsledku tejto transakcie prenajímateľ účtuje o prírastku finančného majetku (virtuálnej meny).

K otázke č.2:
V prípade nákupu a predaja virtuálnych mien na kryptoburze, na príjem dosiahnutý z predaja a virtuálnych mien možno nahliadať primerane ako na  príjem plynúci z finančného majetku. K dosiahnutému príjmu z predaja virtuálnej meny je možné uplatniť daňové výdavky podľa §19 ZDP do výšky príjmov z predaja primerane podľa §19 ods.2 písm. f) ZDP. V ostatných prípadoch zahrňovania nákladov a výnosov do základu dane sa postupuje v súlade so ZDP vychádzajúc zo zákona o účtovníctve.