Minimálna výška dane

Daň fyzickej osoby sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie 2024 nepresiahne 17 eur, alebo celkové zdaniteľné príjmy tohto daňovníka za rok 2024 sumu 2 823,24 eura. To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 alebo ak sa daň vyberá podľa § 43, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35, alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44. Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou uvedený v § 11 ods. 6, postup podľa prvej a druhej vety použije, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky (§ 16) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí.
 
FAQ
 
Príklad - Možnosť podať daňové priznanie
Manželka je poberateľkou starobného dôchodku a pracuje na dohodu. V roku 2024 jej zárobok bude cca 1 600 eur. Akým spôsobom sa jej vrátia zaplatené preddavky?
Odpoveď
Ak manželka za zdaňovacie obdobie roka 2024 dosiahla zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré nepresiahli úhrnnú sumu 2 823,24 eura, ako poberateľ starobného dôchodku (poberateľ k 1. januáru 2024) nemá nárok na uplatnenie NČZD na daňovníka. Uplatnením postupu podľa § 46a zákona o dani z príjmov sa zrazené preddavky na daň podľa § 35 vyčíslia ako preplatok na dani, ktorý miestne príslušný správca dane - daňový úrad na základe žiadosti (je súčasťou priznania) vráti. Prílohou priznania je potvrdenie zamestnávateľa o vyplatených príjmoch, zrazených preddavkoch na daň.