Zamestnanecké akcie a obchodný podiel

S účinnosťou od 1.1.2024 je v súlade s § 5 ods. 7 písm. q) zákona o dani z príjmov oslobodené aj nepeňažné plnenie nadobudnuté zamestnancom formou zamestnaneckých akcií ocenených v ich nominálnej hodnote alebo obchodného podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným oceneného v hodnote vkladu zistnej podľa § 25a pripadajúceho na zamestnanca v súvislosti s výkonom závislej činnosti vykonávanej pre zamestnávatea, ktoré akcie alebo obchodný podiel takto získal, ak

1. tento zamestntávateľ nevyplácal podiely na zisku (dividendu) zo zisku obchodnej spoločnosti odo dňa registrácie podľa § 49a, a to do konca zdaňovacieho obdobia, v ktorom bolo toto plnenie nadobudnuté zamestnancom a 

2. tieto zamestnanecké akcie neboli a nie sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, a to do konca zdaňovacieho obdobia, v ktorom bolo toto plnenie nadobudnuté zamestnancom.

Uvedené daňové zvýhodnenie bolo prijaté v rámci balíka opatrení, ktorých cieľom je podporia tzv. start-upov, t.j. začínajúcich firiem. 

Podľa prechodného ustanovenia § 52zzw ods. 1 zákona o dani z príjmov sa ustanovenie § 5 ods. 7 písm. q) zákona o dani z príjmov použije na nepeňažné plnenia nadobudnuté po 31.12.2023.

 

FAQ

Otázka - Zamestnanecké akcie
Z titulu uzatvoreného pracovného pomeru zamestnanec prijal zamestnaneckú akciu, avšak nie priamo od novovzniknutého zamestnávateľa, ale od materskej spoločnosti. Je takto prijaté nepeňažné plnenie oslobodené od dane z príjmov? 
Odpoveď
Oslobodenie podľa § 5 ods. 7 písm. q) zákona o dani z príjmov je možné uplatniť len plnenie poskytnuté od zamestnávateľa, pre ktorého zamestnanec vykonáva závislú činnosť. Vo Vami uvedenom prípade ide o akcie, ktoré sú pridelené materskou spoločnosťou, pre ktorú zamestnanec nevykonáva závislú činnosť.