Úvod > DPH > Súhrnný výkaz > Kedy sa podáva riadny súhrnný výkaz

Kedy sa podáva riadny súhrnný výkaz

Otázka č. 1 – Dodanie tovaru  do iného členského štátu a súhrnný výkaz
Tuzemský podnikateľ (platiteľ dane) dodal v máji tovar rakúskemu podnikateľovi do Grazu v hodnote 65 000 eur. V máji aj vystavil faktúru o dodaní tovaru oslobodeného od dane podľa § 43 zákona o DPH. Kedy uvádza  slovenský platiteľ dodanie tovaru v súhrnnom výkaze?
Odpoveď
Slovenský platiteľ dane podá súhrnný výkaz za mesiac máj, kedy vznikla daňová povinnosť podľa § 19 ods. 8 zákona o DPH vystavením faktúry.

Otázka č. 2 – Dodanie služby do iného členského štátu a súhrnný výkaz
Tuzemský podnikateľ, registrovaný od februára ako dodávateľ služby podľa § 7a zákona o DPH, dodal vo februári prepravu tovaru maďarskému podnikateľovi v hodnote 28 000 eur a súčasne prenajal  na 10 dní súkromnej osobe v Taliansku nákladné motorové vozidlo v sume 2 000 eur. Aké povinnosti má v tuzemsku dodávateľ služieb do iného členského štátu  z týchto zdaniteľných plnení?
Odpoveď
Slovenský prepravca dodal prepravu tovaru, pri ktorej sa určí miesto dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH. V danom prípade je to Maďarsko. Pri službe prenájmu motorového vozidla, kde sa miesto dodania určí podľa § 16 ods. 2 zákona o DPH,  je miesto dodania v Taliansku. Prepravca je registrovaný ako dodávateľ služby - § 7a zákona o DPH, podáva súhrnný výkaz za I. štvrťrok, v ktorom v I. časti uvádza iba hodnotu prepravy tovaru dodanej maďarskému podnikateľovi. Služba prenájom motorového vozidla sa neuvádza v súhrnnom výkaze. O ďalších povinnostiach daňových a registračných by sa mal tuzemský podnikateľ informovať v členských štátoch, kde je miesto dodania služieb.

Otázka č. 3 - Dodanie tovaru do iného členského štátu v režime call-off stock 
Slovenský platiteľ dane uzavrel dohodu s poľským platiteľom dane, že mu bude dodávať tovar v režime call-off stock (všetky podmienky uvedené v § 8a ods. 1 zákona o DPH sú splnené). Tovar bol prepravený z tuzemska do skladu v Poľsku v marci 2023, pričom tovar bude poľskému platiteľovi dane dodaný až v deň, keď si ho poľský platiteľ dane vyberie zo skladu. Ako to slovenský platiteľ dane uvedie v súhrnnom výkaze?
Odpoveď
Platiteľ dane uvedie za marec 2023, resp. za I.Q.2023 prepravenie tovaru z tuzemska do Poľska v II. časti súhrnného výkazu podanom v tuzemsku, v ktorom uvedie len identifikačné číslo pre DPH poľského platiteľa dane (vzhľadom k tomu, že zatiaľ k dodaniu tovaru nedošlo). Následne, keď dôjde k dodaniu tovaru (t.j. keď poľský podnikateľ nadobudne vlastnícke právo k tovaru) napr. v máji 2023, je platiteľ dane povinný znovu podať súhrnný výkaz za máj 2023, resp. II.Q. 2023, kde v I. časti uvedie identifikačné číslo pre daň poľského platiteľa dane a hodnotu dodaného tovaru.