Poskytnutie vozidla

1. Popis problému

Spoločnosť A obstarala v r. 2011 osobné motorové vozidlo. V r. 2013 spoločnosť A zanikla bez likvidácie s právnym nástupcom – spoločnosťou B. V r. 2014 poskytla spoločnosť B ako zamestnávateľ svojmu zamestnancovi aj na súkromné používanie motorové vozidlo, ktoré nadobudla ešte zaniknutá spoločnosť A v r. 2011. Môže sa pre výpočet príjmu zamestnanca použiť obstarávacia cena z r. 2011, za ktorú predmetné motorové vozidlo obstarala zaniknutá spoločnosť A (táto cena by pre rok 2014 bola znížená o 25 %, t. j. za roky 2012 a 2013) alebo sa vychádza zo skutočnosti, že vozidlo zamestnávateľ nadobudol až v r. 2013?

Stanovisko zo 6. 6. 2014 

V súlade s § 5 ods. 3 písm. a) ZDP  je príjmom zamestnanca počas ôsmich bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov od zaradenia motorového vozidla do užívania vrátane, suma vo výške 1 % v prvom roku zo vstupnej ceny (§ 25 ZDP) motorového vozidla zamestnávateľa poskytnutého zamestnancovi na používanie na služobné a súkromné účely a v nasledujúcich siedmich kalendárnych rokoch zo vstupnej ceny takto poskytnutého motorového vozidla každoročne zníženej o 12, 5 % k prvému dňu príslušného kalendárneho roka.
V danom prípade nadobudol zamestnávateľ (spoločnosť B) motorové vozidlo poskytnuté zamestnancovi na používanie na služobné a súkromné účely od daňovníka zrušeného bez likvidácie (spoločnosť A) v roku 2013. Pri určení vstupnej ceny takto nadobudnutého motorového vozidla, pre účely výpočtu nepeňažného príjmu zamestnanca podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP, sa vychádza z toho, aké ocenenie majetku uplatňuje spoločnosť B pre daňové účely, t. j. ak spoločnosť B oceňuje nadobudnutý majetok:
-    v reálnej hodnote (§ 17c ZDP), takto stanovená reálna hodnota motorového vozidla je pre účely § 5 ods. 3 písm. a) ZDP vstupnou cenou, pričom za rok zaradenia sa považuje rok 2013 (t. j. reálna hodnota sa v roku 2014 zníži o 12, 5 % – ide o druhý rok od zaradenia do užívania),

-    v pôvodnej cene (§ 17e ZDP), pôvodná cena je pre uvedené účely vstupnou cenou a za rok zaradenia sa považuje rok 2011, kedy tento majetok obstarala spoločnosť A [t j. pôvodná cena sa v roku 2014 zníži o 37, 5 % (3 x 12, 5 %) – ide o štvrtý rok od zaradenia do užívania]. 
Uvedené stanovisko bolo odkonzultované s Ministerstvom financií SR.

2. Popis problému

Je príjmom zamestnanca používanie motorového vozidla aj na súkromné účely, ak toto vozidlo nie je vozidlom zamestnávateľa, ktoré nie je zaradené do užívania podľa zákona o účtovníctve. Zamestnávateľ má predmetné vozidlo prenajaté formou operatívneho prenájmu. Ak áno, z akej ceny sa počíta príjem zamestnanca?

Stanovisko zo 6. 6. 2014 

Ak bolo zamestnávateľom poskytnuté zamestnancovi na používanie na služobné a súkromné účely prenajaté motorové vozidlo, aj takéto poskytnutie motorového vozidla sa považuje za nepeňažný príjem podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP, pričom pri výpočte nepeňažného príjmu zamestnanca za takto poskytnuté prenajaté motorové vozidlo sa vychádza z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka.

3. Popis problému
Zamestnávateľ poskytol zamestnancovi motorové vozidlo na služobné a súkromné účely, ktorého obstarávacia cena v účtovníctve spoločnosti je nižšia ako na lízingovej zmluve. Dôvodom je, že lízingová zmluva bola postúpená z inej spoločnosti.
Pýtate sa, či na účely výpočtu nepeňažného príjmu zamestnanca podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP:
- je potrebné vychádzať zo vstupnej ceny vozidla uvedenej v postúpenej lízingovej zmluve (z ceny vyššej) alebo z ceny uvedenej v účtovníctve spoločnosti, t. j. z ceny nižšej,
- je daň z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) súčasťou obstarávacej ceny motorového vozidla,
- je za predpokladu, že motorové vozidlo bolo obstarané v októbri 2017, potrebné vstupnú cenu motorového vozidla znížiť koeficientom výpočtu 12,5% alebo 25%.

Stanovisko z 20.5.2019
Podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP príjmom zamestnanca je aj počas ôsmich bezprostredne po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov od zaradenia motorového vozidla do užívania [zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“)] vrátane, suma vo výške 1 % v
1. prvom roku zo vstupnej ceny (§ 25 ZDP) motorového vozidla zamestnávateľa, poskytnutého na používanie na služobné a súkromné účely za každý aj začatý kalendárny mesiac; ak ide o prenajaté motorové vozidlo, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, a to aj ak dôjde k následnej kúpe prenajatého motorového vozidla, pričom ak vo vstupnej cene nie je zahrnutá DPH [zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 222/2004 Z. z.“)] na účely tohto ustanovenia sa o túto daň vstupná cena zvýši,
2. nasledujúcich siedmich kalendárnych rokoch zo vstupnej ceny motorového vozidla podľa prvého bodu každoročne zníženej o 12,5 % k prvému dňu príslušného kalendárneho roka za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na používanie na služobné a súkromné účely, pričom na účely výpočtu nepeňažného príjmu sa vstupná cena motorového vozidla zamestnávateľa podľa prvého bodu zvýši aj o sumu technického zhodnotenia motorového vozidla vykonaného v týchto rokoch.
Vstupnou cenou motorového vozidla podľa § 25 ods. 1 ZDP je obstarávacia cena. Obstarávacou cenou sa rozumie cena, za ktorú sa majetok obstaral vrátane nákladov súvisiacich s obstaraním a všetky zníženia tejto
obstarávacej ceny [§ 25 ods. 6 písm. a) zákona o účtovníctve].
Finančný prenájom je jedna z foriem obstarania majetku. Vzhľadom na uvedené, pri obstaraní motorového vozidla formou finančného prenájmu sa pre účely ustanovenia § 5 ods. 3 písm. a) ZDP považuje takéto vozidlo za vlastné vozidlo zamestnávateľa. V prípade postúpenia lízingovej zmluvy bude spoločnosť pri výpočte nepeňažného príjmu vychádzať zo vstupnej ceny vyčíslenej v súlade s § 25 ZDP (nie z ceny uvedenej v pôvodnej lízingovej zmluve).
Zo znenia § 5 ods. 3 písm. a) bod 1. ZDP tiež vyplýva, že ak vo vstupnej cene motorového vozidla nie je zahrnutá DPH podľa zákona č. 222/2004 Z. z., na účely výpočtu nepeňažného príjmu zamestnanca sa vstupná cena o túto daň zvýši.
V otázke použitia správneho koeficientu zníženia vstupnej ceny motorového vozidla uvádzame, že do doby obstarania sa započítava celý kalendárny rok, v ktorom bolo motorové vozidlo obstarané. Za predpokladu, že motorové vozidlo bolo obstarané v októbri 2017, v roku 2019 plynie tretí rok od jeho zaradenia do užívania, a preto pri výpočte nepeňažného príjmu zamestnanca je potrebné použiť koeficient zníženia 25%.
 

4. Popis problému 

Český zamestnávateľ zamestnáva slovenského občana na území SR, ktorému vypláca mzdu v eurách. Tomuto zamestnancovi poskytol firemné vozidlo, ktoré môže používať aj na súkromné účely. Český zamestnávateľ sídli v ČR, kde vedie aj účtovníctvo a na území SR nemá žiadnu prevádzku, ani mu nevyplýva povinnosť viesť účtovníctvo podľa slovenských účtovných štandardov, preto obstarávacia cena firemného vozidla je v českých korunách. Problémom je prepočet obstarávacej ceny firemného vozidla výmenným kurzom cudzej meny pre účely výpočtu nepeňažného príjmu zamestnanca podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP. Pýtate sa, či je správny postup, ak sa každý mesiac vypočíta hodnota nepeňažného príjmu z obstarávacej ceny vozidla v českých korunách a následne táto hodnota sa prepočíta na eurá s použitím priemerného kurzu za kalendárny mesiac, v ktorom bol nepeňažný príjem poskytnutý (§ 31 ZDP) alebo sa najskôr prepočíta obstarávacia cena vozidla na eurá (nie je zrejmé, aký kurz sa použije) a následne, z takto prepočítanej ceny sa vypočíta nepeňažný príjem.

Stanovisko ( 22.05.2018 )

Ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, poskytne motorové vozidlo na používanie na služobné a súkromné účely, nepeňažným príjmom zamestnanca je suma vypočítaná podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP, t. j. 1 % zo vstupnej ceny, resp. zníženej vstupnej ceny vozidla, a to za každý aj začatý kalendárny mesiac. V podaní uvádzate, že český zamestnávateľ, ktorý je zahraničným platiteľom dane podľa § 48 ZDP, účtuje o vstupnej cene motorového vozidla v českých korunách a o mzde zamestnanca tento zamestnávateľ účtuje v súlade s osobitnými predpismi platnými v Českej republike. Vzhľadom na uvedené sme toho názoru, že zdaniteľný nepeňažný príjem zamestnanca podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP je potrebné vypočítať v mene platnej v Českej republike, t. j. v českých korunách a až následne toto nepeňažné plnenie prepočítať na eurá v súlade s osobitnými predpismi platnými v Českej republike.
Stanovisko bolo vypracované na základe poskytnutých informácií.