Úvod > Daň z príjmov - Medzinárodné zdaňovanie > Zdaňovanie príjmov nerezidentov SR plynúcich zo zdrojov na území SR > Registrácia na daň z príjmov > Registračná povinnosť nerezidentnej FO a PO z dôvodu získania oprávnenia alebo povolenia na vykonávanie činností na území SR

Registračná povinnosť nerezidentnej FO a PO z dôvodu získania oprávnenia alebo povolenia na vykonávanie činností na území SR

V zmysle § 49a  ods. 1 zákona o dani z príjmov fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá je zapísaná v RPO (register právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci), na základe údajov z tohto registra, ktoré boli prevzaté do tohto registra z obchodného registra, zo živnostenského registra a z iných registrov podľa oznámenia finančného riaditeľstva uverejneného na jeho webovom sídle, zaregistruje správca dane z úradnej moci.

 
FAQ
           
Otázka – Český rezident získal slovenské oprávnenie na podnikanie
Český rezident, z dôvodu vykonávania podnikateľskej činnosti na území SR, získal na tomto území slovenské živnostenské oprávnenie na podnikanie (IČO). Má tento daňovník povinnosť registrovať sa na DIČ?
Odpoveď
Nie, nakoľko podľa § 49a ods. 1 zákona o dani z príjmov fyzická osoba, ktorá na území SR získa živnostenské oprávnenie, je registrovaná na daň z príjmov správcom dane z úradnej moci na základe údajov z RPO (RPO prevezme údaje zo živnostenského registra).