Príjmy účastníka združenia

Ak sa spoluvlastníci obhospodarovaných nehnuteľností, ktorí do 30.6.2014 vykonávali činnosť ako pozemkové spoločenstvo bez právnej subjektivity, rozhodli nezaložiť pozemkové spoločenstvo ako právnickú osobu, môžu činnosti pri zveľaďovaní a obhospodarovaní nehnuteľností podľa osobitných predpisov vykonávať aj ako fyzické osoby v rámci združenia fyzických osôb podľa § 829 až § 841 Občianskeho zákonníka. Toto združenie však nemá spôsobilosť na práva a povinnosti. 

Ak v súvislosti s pestovaním, ochranou a úpravou lesa účastník združenia, ktoré nie je založené na realizovanie podnikateľských záujmov ich účastníkov, dosiahne príjem (napr. z predaja dreva), potom takýto príjem účastníka združenia sa považuje za príjem z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, ktorý podlieha dani z príjmov fyzickej osoby podľa § 8 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov za predpokladu, že príjem plynul od fyzickej osoby nepodnikateľa. Uvedený príjem je možné oslobodiť do výšky 500 eur. Do daňového priznania daňovník uvádza len sumu presahujúcu 500 eur. Pri uplatňovaní výdavkov sa daňovník môže rozhodnúť, či uplatní preukázateľné vynaložené výdavky (podiel na skutočne vynaložených výdavkoch) alebo uplatní paušálne výdavky vo výške 25% z príjmov. Pri posúdení zdaňovacieho obdobia, v ktorom majú fyzické osoby ako účastníci združenia zahrnúť svoje podiely na príjmoch združenia do základu dane, je dôležité to, či za príslušný rok združenie určilo tieto podiely jednotlivým účastníkom združenia v súlade so zmluvou o združení, a nie to, či bola resp. kedy bola realizovaná výplata, poukázanie alebo pripísanie takéhoto príjmu k dobru účastníka združenia.

Ak daňovník FO (účastník združenia) obdrží na základe zmluvného vzťahu príjem v súvislosti s pestovaním, ochranou a úpravou lesa (napr. z predaja dreva) s tým, že vyplácajúcim daňovníkom je fyzická osoba podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá si môže znížiť svoj základ dane o sumu vyplatenú fyzickej osobe na základe vystaveného účtovného dokladu, potom takto dosiahnutý príjem je príjmom podľa § 8 ako ostatný "iný" príjem. Pri tomto druhu príjmu je možné uplatniť si len výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie (podiel na vynaložených výdavkov).