Úvod > Daň z príjmov > Daň z príjmov zo závislej činnosti > Daňový bonus na zaplatené úroky > Uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky za rok 2023

Uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky za rok 2023

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky si môže daňovník uplatniť len po uplynutí zdaňovacieho obdobia, a to buď u zamestnávateľa prostredníctvom ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo sám podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby. Uvedený nárok vzniká daňovníkovi počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokoch počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie, pričom daňovým bonusom na zaplatené úroky je suma vo výške 50% zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac do výšky 400 eur za rok. O sumu daňového bonusu na zaplatené úroky sa znižuje daň daňovníka, ktorá sa zníži o sumu daňového bonusu podľa § 33, ak si tento daňový bonus daňovník uplatňuje.

V súlade s § 33a ods. 1 ZDP v znení účinnom do 31.12.2023 daňovníkovi vzniká nárok na daňový bonus na zaplatené úroky v príslušnom zdaňovacom období vypočítané z výšky poskytnutého úveru na bývanie, na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie, najviac zo sumy 50 000 € na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie (§ 1 ods. 7 zákona o úveroch), ktorou je byt alebo rodinný dom, ak má 
a) najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov ku dňu podania žiadosti o tento úver,
b) priemerný mesačný príjem vypočítaný z jeho zdaniteľných príjmov, ktoré sú súčasťou základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov podľa § 5, 6 a 8 a osobitného základu dane z príjmov podľa § 7 a 51e ZDP za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie, najviac vo výške 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky (ďalej len „priemerná mesačná mzda zamestnanca) za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie; priemerný mesačný príjem sa vypočíta ako jedna dvanástina zo súčtu  zdaniteľných príjmov, ktoré sú súčasťou základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov podľa § 5, 6 a 8 a osobitného základu dane z príjmov podľa § 7 a 51e ZDP.

 

FAQ

Otázka č. 1 - Výpočet výšky príjmu
Zamestnanec si v ročnom zúčtovaní dane za rok 2023 uplatňuje daňový bonus za zaplatené úroky. Doložil potvrdenie z banky. Keď chcem overiť či spĺňa výšku príjmu za rok 2018 (úver má od roku 2019), tak beriem do úvahy čiastkový základ dane z ročného zúčtovania dane za rok 2018, čiže čiastkový základ dane/12. Ak má zamestnanec úhrn príjmov podľa § 5 za rok 2018 vo výške 10500 eur, má nárok na daňový bonus na úroky? 
Odpoveď
Priemerný mesačný príjem sa počíta z úhrnu (hrubých) príjmov uvedených na r. 01 tlačiva Ročné zúčtovanie dane za rok 2018 : 12. V uvedenom prípade je posudzovaný príjem vo výške 875 eur, tzn. že podmienka je splnená.

Otázka č. 2 - Výpočet pomernej časti
Aká je výška daňového bonusu na zaplatené úroky, ak banka poslala potvrdenie o zaplatení úrokov za rok 2023 vo výške 600 eur a doba splácania úveru je 8 mesiacov v 2022?
Odpoveď
V uvedenom prípade si môže zamestnanec uplatniť daňový bonus na úroky vo výške 266,64 eur..
Výpočet:
50% zo zaplatených úrokov: 300 eur 
max. suma DB na úroky: (400 / 12) * 8 = 266,64 eur

Otázka č. 3 -  DB na úroky za časť roka
Zamestnanec uzatvoril zmluvu o úvere na bývanie v roku 2023. Úver bol úročený od 19.11.2023 a v roku 2023 zaplatil úroky z tohto úveru. Za koľko mesiacov si môže nárok uplatniť?
Odpoveď
Daňový bonus na zaplatené úroky si môže daňovník uplatniť za 2 mesiace úročenia z 1/2 sumy zaplatených úrokov z poskytnutého úveru na bývanie, najviac do výšky 66,66 eur (400/12=33,33*2=66,66).

Otázka č. 4 - úver poskytnutý v zahraničí
Zamestnanec, občan ČR, požiadal  zamestnávateľa o ročné zúčtovanie príjmov (RZD) zo zamestnania zo zdrojov na území SR a predložil k nemu potvrdenie o zaplatených úrokoch z úveru za rok 2023.
Úver si vzal v banke v ČR a nehnuteľnosť zakúpil taktiež v ČR. Môže si v RZD u slovenského zamestnávateľa uplatniť bonus na zaplatené úroky?
Odpoveď
V uvedenom prípade zamestnanec, ktorý uzatvoril zmluvu v ČR  a zakúpil tam aj nehnuteľnosť, si nemôže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky. Tento bonus sa vzťahuje na zmluvy o bývaní uzatvorené v bankách na území SR a zakúpenie nehnuteľnosti v SR.

Otázka č. 5 - maximálna suma zaplatených úrokov
Zamestnanec si v ročnom zúčtovaní uplatňuje daňový bonus na zaplatené úroky. Predložil potvrdenie z banky, z ktorého vyplýva, že úver sa úročil 12 mesiacov a suma zaplatených úrokov bola 980 eur. V akej výške si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky?
Odpoveď
Zamestnanec si môže uplatniť 50% zaplatených úrokov, najviac však 400 eur za zdaňovacie obdobie. To znamená, že zamestnávateľ pri vykonaní ročného zúčtovania dane prihliadne na daňový bonus vo výške 400 eur (980 / 2 = 490 eur, najviac však 400 eur).