Úvod > Daň z príjmov > Daň z príjmov zo závislej činnosti > Daňový bonus na zaplatené úroky > Uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky od 1.1.2024

Uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky od 1.1.2024

Daňovým bonusom na zaplatené úroky je suma vo výške 50 % zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac však do výšky 1 200 eur za rok (pri zmluvách o úvere na bývanie uzavretých najskôr od 1.1.2024). O sumu daňového bonusu na zaplatené úroky sa znižuje daň daňovníka, ktorý je dlžníkom zo zmluvy o úvere na bývanie. Daňový bonus na zaplatené úroky sa zaokrúhľuje na dve desatinné miesta matematicky.

Daňovník si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokoch počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie poskytnutého na základe jednej a tej istej zmluvy o úvere na bývanie. 

Pri zmluvách o úvere na bývanie uzatvorených najskôr od 1.1.2024 daňovník si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky vypočítané z celkovej výšky poskytnutého úveru na bývanie na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie (nie len najviac zo sumy 50 000 eur), na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom slúžiace výlučne k jeho vlastnému trvalému bývaniu alebo k jeho vlastnému trvalému bývaniu spolu s blízkymi osobami.  Daňový bonus na zaplatené úroky sa vzťahuje iba na úroky pri úveroch na bývanie podľa § 1 ods. 6 a 7 zákona č. 90/2016 Z. z. o úveroch na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 

Daňovník má nárok na daňový bonus na zaplatené úroky z úveru, ak splní tieto podmienky:

  • ku dňu podania žiadosti o úver na bývanie má najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov,
  • jeho priemerný mesačný príjem dosiahnutý za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzatvorená zmluva o úvere na bývanie, nepresiahol 1,6 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie; priemerný mesačný príjem sa vypočíta ako 1/12 zo súčtu zdaniteľných príjmov.

Priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky v roku 2023 dosiahla 1 430 eur, teda 1,6 násobok tejto sumy predstavuje 2 288 eur, táto suma priemerného mesačného príjmu sa posudzuje pri zmluvách uzatvorených v roku 2024.

 

FAQ

Otázka č. 1 - Zmluva o úvere na bývanie uzatvorená v roku 2023
Zamestnanec uzatvoril zmluvu o úvere na bývanie v roku 2023. Môže si uplatniť v ročnom zúčtovaní daňový bonus na zaplatené úroky najviac do výšky 1 200 eur?
Odpoveď
Ak daňovník uzatvoril zmluvu o úvere na bývanie v roku 2023, potom sa daňový bonus uplatní podľa podmienok platných do konca roka 2023, tzn. že maximálna suma daňového bonusu na zaplatené úroky bude vo výške 400 eur. 

Otázka č. 2 - Podmienka veku
Daňovník podal žiadosť o hypotéku dňa 20.3.2024. V januári 2024 mal 35 rokov. Má nárok daňovník na uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky, ak ku dňu podania žiadosti mal 35 rokov?
Odpoveď
Áno. V uvedenom prípade bola ku dňu podania žiadosti splnená podmienka, nakoľko daňovník mal najviac 35 rokov (35,99 rokov), tzn. nemal ešte 36 rokov.

Otázka č. 3 - Výška úveru na bývanie
Zamestnanec uzatvoril v roku 2024 zmluvu o úvere na bývanie vo výške 150 000 eur. Suma zaplatených úrokov pre účely uplatnenia daňového bonusu na zaplatené úroky sa posudzuje z celej výšky úveru na bývanie, alebo len zo sumy 50 000 eur.
Odpoveď
Pri zmluvách o úvere na bývanie uzatvorených najskôr od 1.1.2024 si daňovník môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky vypočítané z celkovej výšky poskytnutého úveru na bývanie na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie, nie len najviac zo sumy 50 000 eur.