Výplata z ostatných kapitálových fondov obchodnej spoločnosti

Otázka

Je príjem vyplatený spoločníkovi spoločnosti s ručením obmedzeným z účtu 413 - Ostatné kapitálové fondy zdaniteľným príjmom fyzickej osoby?

Odpoveď

Príjem z výplaty ostatných kapitálových fondov, ak plynie fyzickej osobe, je súčasťou ostatných príjmov podľa § 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Tento príjem si môže daňovník znížiť podľa § 8 ods. 2 zákona o dani z príjmov o výdavok vo výške preukázateľne vloženého peňažného vkladu do ostatných kapitálových fondov. Z tohto postupu vyplýva, že u fyzickej osoby pri tomto postupe nepríde k zdaneniu príjmu plynúceho z výplaty ostatných kapitálových fondov.
Pri výplate prostriedkov z iných vlastných zdrojov však musia byť dodržané ustanovenia § 179 Obchodného zákonníka a nesmie dôjsť ku konaniu podľa § 67j Obchodného zákonníka, ktoré by malo za následok vznik takej situácie v spoločnosti, ktorá by viedla k úpadku, priblíženiu sa úpadku, likvidácii spoločnosti, alebo činnosti, v dôsledku ktorej by sa spoločnosť dostala do krízy.