Výška podielu zaplatenej dane

Fyzická osoba môže poukázať podiel zaplatenej dane vo výške

  • 2 %
  • 3 %, ak v príslušnom zdaňovacom období vykonávala dobrovoľnícku činnosť podľa § 3 ods. 1 zákona  č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve v znení neskorších predpisov počas najmenej 40 hodín v zdaňovacom období, o čom predloží písomné potvrdenie vydané vysielajúcou organizáciou alebo prijímateľom dobrovoľníckej činnosti.

Podiel zaplatenej dane sa zaokrúhľuje na dve desatinné miesta, pričom druhá číslica za desatinnou čiarkou sa upraví podľa číslic, ktoré nasledujú po nej, a to tak, že

  • zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica menšia ako päť, zostáva bez zmeny,
  • zaokrúhľovaná číslica, po ktorej nasleduje číslica päť alebo číslica väčšia ako päť, sa zväčšuje o jednu.

Podiel zaplatenej dane môže poukázať fyzická osoba iba v prípade, ak je najmenej 3 eurá.

Za zaplatenú daň sa považuje zaplatená daň znížená o daňový bonus na vyživované deti podľa § 33 zákona o dani z príjmov, alebo zaplatená daň znížená o daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33a zákona o dani z príjmov, alebo zaplatená daň znížená o daňový bonus na vyživované deti podľa § 33 zákona o dani z príjmov a o daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33a zákona o dani z príjmov.

Podiel zaplatenej dane poukázaný správcom dane prijímateľovi nemožno upravovať, ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť daňovníka bola v inej sume. Ak daňovníkovi vznikne podaním dodatočného daňového priznania, alebo na základe daňovej kontroly preplatok na dani, o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi a sumou zodpovedajúcou podielu zaplatenej dane z upravenej daňovej povinnosti sa daňovníkovi zníži preplatok na dani.
 

FAQ
 
Otázka č. 1 – Poukázanie podielu dane dvom prijímateľom
Daňovník so svojho podielu 8,76 eura mieni rovným dielom poukázať podiel zo zaplatenej dane dvom prijímateľom. Môže tak urobiť?
Odpoveď
Svoj podiel dane môže poukázať iba jednému vybranému prijímateľovi a to i napriek skutočnosti, že ním poukázané podiely dane by presiahli minimálnu sumu troch eur.

Otázka č. 2 - Poukázanie podielu zaplatenej dane nepresahujúci sumu 3 eurá
Fyzická osoba podala Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, v ktorom uviedla zaplatenú daň 140 eur a sumu 2 % vo výške 2,80 eura. Bude táto suma poukázaná vybranému prijímateľovi, ak bolo vyhlásenie správne vypísané a podané v zákonom stanovenej lehote?
Odpoveď
Nie, nebude, nakoľko suma podielu zaplatenej dane nedosahuje minimálne 3 eurá.

Otázka č. 3 – Zníženie  poukázaného podielu dane po podaní dodatočného daňového priznania
Daňovník podal daňové priznanie za príslušné zdaňovacie obdobie, v ktorom si vypočítal daňovú povinnosť v sume 4 000 eur. V tomto daňovom priznaní vyplnil aj vyhlásenie, podľa ktorého sa určenému prijímateľovi má poukázať suma 80 eur (2 % zo sumy 4 000 eur).
Všetky ustanovené podmienky boli splnené, správca dane preto poukázal sumu 80 eur v prospech určeného prijímateľa. Daňovník podá za uvedené zdaňovacie obdobie dodatočné daňové priznanie, podľa ktorého jeho daňová povinnosť predstavuje 3 000 eur, t. j. je o 1 000 eur nižšia ako tá, ktorú si vypočítal v riadnom daňovom priznaní. Na základe dodatočného daňového priznania daňovník požiada správcu dane o vrátenie daňového preplatku v sume 1 000 eur. Bude sa meniť aj suma poukázanej dane z riadneho daňového priznania?
Odpoveď
Podiel zaplatenej dane z upravenej daňovej povinnosti predstavuje 60 eur (2 % zo sumy 3 000 eur). Podiel zaplatenej dane poukázaný prijímateľovi nie je možné dodatočne upravovať (v dodatočnom daňovom priznaní sa vyhlásenie nevypĺňa). Vzhľadom na to, že daňová povinnosť daňovníka podľa dodatočného daňového priznania je nižšia ako daňová povinnosť, z ktorej podiel bol poukázaný prijímateľovi, vzniknutý preplatok na dani sa zníži o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi (80 eur) a sumou zodpovedajúcou 2 % z upravenej daňovej povinnosti (60 eur). Predmetný rozdiel v tomto prípade predstavuje 20 eur (80 eur – 60 eur), to znamená, že preplatok na dani, ktorý vznikol daňovníkovi v dôsledku podaného dodatočného daňového priznania, sa zníži o sumu 20 eur. Daňovníkovi správca dane preto vráti preplatok len v sume 980 eur (1 000 eur – 20 eur).

Otázka č. 4 - Nevyplnenie údajov v tlačive
Chcela by som sa spýtať na Vyhlásenia, ktoré neobsahujú výpočet 2% z dane zamestnancov. Ostatné náležitosti boli splnené v poriadku. Máme znovu zaslať vyhlásenia s potvrdeniami o uhradenej dani s už doplneným výpočtom alebo to správca dane automaticky doplní, keďže má Potvrdenia o zaplatení dane pripnuté k vyhláseniam?
Odpoveď
Ak zamestnanec vo vyhlásení neuviedol výšku sumy 2% zaplatenej dane (iný nesprávny údaj), správca dane vyzve daňovníka na jeho opravu (v súlade s § 50 ods. 8 zákona o dani z príjmov).

Otázka  č. 5  - Vystavenie tlačiva Potvrdenie o zaplatení dane
Zamestnanec mal nárok na daňový bonus a aj mu bol po vykonaní ročného zúčtovania za rok 2022 vyplatený vo výške 513,84 eur. Ako vyplniť tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane ..., ak daň znížená o daňový bonus je menšia ako nula?
Odpoveď
V uvedenom prípade zamestnancovi vyšla po uplatnení daňového bonusu daň nula tzn., že nemôže uplatniť postup podľa § 50 (poskytnúť 2% zaplatenej dane), nakoľko nezaplatil žiadnu daň (daň bola znížená o daňový bonus, ktorý bol vyšší ako jeho daňová povinnosť). Vystavovať Potvrdenie o zaplatenej dani je v tomto prípade bezpredmetné.

Otázka č. 6 –  K vyplneniu Vyhlásenia -  sumy na r. 04 tlačiva „Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % alebo 3 % zaplatenej dane fyzickej osoby podľa zákona  o dani z príjmov za rok“ (ďalej len „Potvrdenie o zaplatení dane“) 
V prípade, ak zamestnancovi nevznikla povinnosť uhradiť daň ani jej nedoplatok podľa ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, t. j. suma dane na úhradu sa rovná nule, aká suma sa uvádza do Potvrdenia pre účely vyplnenia Vyhlásenia k 2%?
Odpoveď
Potvrdenie o zaplatení dane vystavuje zamestnávateľ podľa údajov uvedených v tlačive „Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti za zdaňovacie obdobie (rok)“ (ďalej len „Ročné zúčtovanie“). V r. 24 Potvrdenia o zaplatení dane sa uvádza suma z r. 17 Ročného zúčtovania, pričom, ak je suma v r. 17 Ročného zúčtovania menšia ako nula (daňový preplatok) alebo sa rovná nule, v r. 24 Potvrdenia o zaplatení dane sa uvedie nula alebo riadok zostane nevyplnený.